Anje van Anken

“Ik ben maar water”, zei de regendruppel. “Maar je schittert” zei de zon.
Op ontdekkingsreis door het leven.

Ik ben Anje Cornelia van Anken, geboren in 1959 in Midwolda, in Noord Oost Groningen.
Als boerendochter groei ik op met dieren en in verbinding met het land. De natuur en de elementen spelen een belangrijke rol.
Je kunt me vinden op de grote tak van de perenboom, onder de rode beuk, in de moestuin of struinend door een weiland. Het is mijn lust en mijn leven om in de velden en het bos te zijn. Het liefst samen met mijn grote ponyvriend. Als zesde in de rij van zeven heb ik geleerd mijn “eigen boontjes te doppen” en ook hoe ik kan omgaan met de druk van de wereld om me heen.
Wat ga je doen als je later groot bent? De droom van veel meisjes is stewardess worden, dus heel kort wil ik dat ook. Tot ik ontdek wat dan je werk is: nee, dank je dan maar niet vliegen. Ik wil graag werken met dieren. Ik ben verbaasd dat dit niet kan omdat ik niet het goede vakkenpakket heb. Er is geen hond, paard of kat in mijn leven die het nodig vindt dat ik scheikunde beheers. Niet getreurd, werken met kinderen is ook heel leuk. De HBO Jeugdwelzijnswerk in Leeuwarden brengt me, op een speelse manier, de nodige kennis over kinderen en opvoeding. In deze tijd ontwikkel ik ook vaardigheden op het gebied van persoonlijke groei, natuurgeneeswijzen en spiritualiteit. IK ben bezig met cocounseling, homeopathie, vrouwenemancipatietrainingen, Reiki, Intuïtieve massage en meer.
De cursus persoonlijk Meesterschap van John Kalse, leidt me in 1995 naar Awakening your Light Body. Dat resoneert! Ik volg vele trainingen bij de Piramide in Twello, Spa en Portugal en via Sanya Roman en Duane Packer in de VS.  Het licht, de stroming en de verbinding die het teweeg brengt zijn een waardevolle schat die ik meedraag en graag aan jou doorgeef: Licht in je Leven.
Een verrijkend uitstapje is de training Sound Bliss: Gelukzaligheid door geluid. En dat is het! Je weet niet wat je hoort, maar het voert je ergens naar toe en het deint nog lang na.
Het avontuur dat leven heet, gaat door en een nieuw pad leidt me in 2002 naar Familie Opstellingen. Ik raak geïntrigeerd in deze wonderlijke werkwijze. Bij het Bert Hellinger Instituut in Groningen maak ik me deze methode eigen. De basis- en de vervolgopleiding Systemisch werk- Familieopstellingen en vele bijscholingen en seminars neem ik gretig ter harte. Dit werk blijft me verwonderen en vervullen met diep respect voor de principes van orde en liefde. De heling en stroming die ontstaat als mensen  de erkenning krijgen die ze nodig hebben is ontroerend. Uit verschillende seminars die ik volg, bij o.a. Bert Hellinger, Jacob Schneider, Johannes Schmidt, Ursula Franke, Guni Baxa, Daan van Kampenhout en Wilfried Nelles, neem ik iets mee in mijn eigen werkwijze.
Ondertussen oefen ik het vak uit van emancipatiewerker en projectcoördinator voor diverse organisaties. Ook in de Jeugdhulpverlening verdien ik mijn sporen als ambulant hulpverlener, KIES coach en bemiddelaar voor kinderen met gescheiden ouders.
Ik geniet regelmatig van een Klankbelevingsessie. De geluiden en trillingen brengen me in vervoering en geven me het gevoel dat ik weer compleet ben. Alsof het stukjes Anje bij elkaar raapt en terug thuis brengt. In mijn enthousiasme volg ik trainingen bij Jack Peters en in de loop der jaren vul ik mijn verzameling klankschalen en instrumenten aan. Ze maken de praktijkruimte tot een tempeltje.
Mijn opleiding Energetisch Therapeut bij Sonnevelt is een route waarop ik mijn kennis en vaardigheden op allerlei vlakken nog verder uitbreid. Het voelen en waarnemen van energie gericht op persoonlijke groei en welzijn, is weer een nieuw geschenk in mijn repertoire.

Alles is energie en we kunnen er op vele manieren mee werken!

Soms heb je even iemand die met je mee kijkt en een tijdje meeloopt op je pad. Wat verderop of wat dichterbij en die met andere ogen kijkt…
Ik kan je een aantal mogelijke toegangswegen wijzen en ik houd van samen wandelen. Stel je voor hoe fijn het is als jij nog meer je eigen kracht en vreugde voelt!

Ik wil graag voor jou de zon zijn die je erop wijst dat je schittert. En ik ben ook een druppel.
Samen vormen we de onmetelijke oceaan. En we weten dat er meer is dan dat, veel meer…….


Een warme en hartelijke groet, Anje
De kunstwerken op deze website zijn gemaakt door mijn schoonzus Carolien Kiekens Kuijt ✨

Reacties van deelnemers

“Ik ben je enorm dankbaar voor je uitnodiging om vandaag mee te mogen maken. Het was geweldig en voelde enorm stromend en vreugdevol voor mij.

Mijn eigen familieopstelling van afgelopen zondag heeft gewerkt….een mirakel…precies het antwoord op mijn vraag…eindelijk van de ballast af…

“Ik had het verband tussen de opstelling en het verbeterde contact met mijn dochter nog niet gelegd. Een vriend die de opstelling over mijn relatie met mijn kinderen had meegemaakt, wees me erop. Je weet het niet, maar toch…”

“Ik voel me na de opstellingen veel lichter, alsof er iets van me afgevallen is. Als ik nu wakker word ’s ochtends ben ik nieuwsgierig naar de nieuwe dag.”

“Bedankt voor de integere begeleiding gisteren tijdens de familieopstellingen. Gisteren heeft me goed gedaan.”

“Deze klankbeleving was een mysterie. Het geluid komt overal vandaan en trilt overal door

Wat een fijne ontvangst en een mooie ruimte met al die klankschalen. Ik heb me in lange tijd niet zo ontspannen gevoeld. Ik kom terug hoor!

Ik had niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben. Die trillingen voel ik nu nog, net alsof ik van binnen gemasseerd ben.